Autovervoer - verkeer
Douane-bagage-dieren
Eten en drinken
Feestdagen
in Turkije
Geldzaken
Gezondheid-vaccinatie
Klimaat en kleding
Shopping en souvenirs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turkije vakantie informatie

       

Reisadvies aangescherpt per 29-07-2015

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het reisadvies voor Turkije aangescherpt wegens de recente aanslagen in dat land. Het ministerie waarschuwt reizigers op zijn site in het hele land voorzichtig te zijn, maar vooral in de grote steden, zoals Istanbul.

Paspoort / identiteitskaart / visum (voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit)

Voor reizen naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort met minimaal één lege visumpagina of een nationale identiteitskaart. Beide dienen minstens nog 60 dagen na afloop van de visumperiode geldig te zijn. Dit betekent dat uw reisdocument bij de aanvang van geldigheid van een nieuw visum nog minimaal 8 maanden geldig moet zijn. Let op: Voor reizen naar Turkije worden er GEEN noodreisdocumenten meer geaccepteerd, zorg er dus voor dat alles in orde is.

Voor Turkije heeft u tevens een visum nodig. Dit visum is 6 maanden geldig, waarbij u maximaal (totaal) 90 dagen in Turkije mag verblijven. U mag dus meerdere keren naar Turkije reizen op hetzelfde visum.

U dient het visum (een E-visum) vooraf aan te schaffen via de website van het Turkse Ministerie: www.evisa.gov.tr. De betaling is vooralsnog alleen met een credit card mogelijk. Dit visum dient u uit te printen en mee te nemen op uw reis naar Turkije. Let er op dat de naam wordt gebruikt, zoals die in het paspoort staat. Het voordeel van het E-visum is dat u niet meer in de rij hoeft te staan en direct door kan lopen naar de paspoort controle. De kosten van het E-visum bedragen $ 20,- (ca. € 15,- , afhankelijk van de koers van de Euro/Dollar). Er zijn ook andere websites die het visum voor Turkije aanbieden en verzorgen, maar daar kunnen hoge bijkomende kosten aan verbonden zijn.

Beschadigd reisdocument
De controle op reisdocumenten is erg streng. Dit betekent dat paspoorten of ID-kaarten met krasjes, scheurtjes of andere beschadigingen niet meer geaccepteerd worden. Controleer uw reisdocumenten voor vertrek dan ook altijd goed! Het reizen met de juiste documenten is uw eigen verantwoordelijkheid.

Kind bijschrijven in paspoort vervallen
Sinds 26 juni 2012 is het bijschrijven van uw kind in uw paspoort niet meer mogelijk. Alle kinderen moeten over een eigen reisdocument beschikken. De kinderbijschrijvingen en kinderstickers zijn niet meer geldig. Het vervallen van de kinderbijschrijving per 26 juni 2012 heeft geen gevolgen voor de geldigheid van uw paspoort. U hoeft dus geen nieuw paspoort voor uzelf aan te vragen. Officiële link rijksoverheid.

Belangrijk!!
Het kan voorkomen dat de paspoort/identiteitskaart, douane en visuminformatie op Turkije-info-site.nl niet overeenkomt met de werkelijkheid. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat de door Turkije-info-site.nl  verschafte informatie gevoelig is voor verandering. Turkije-info-site.nl  probeert de informatie zo actueel mogelijk te houden. Turkije-info-site.nl aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door het gebruik maken van, of vertrouwen op de door of namens haar verschafte informatie. Het is dus te allen tijde uw eigen verantwoordelijkheid om over de juiste reisdocumenten te beschikken. Bent u niet zeker of dit het geval is, informeert u dan tijdig bij de officiële instanties.

Visum aanvulling
Per 1 februari 2012 zijn de regels voor een toeristisch verblijf in Turkije veranderd.
Nederlanders kunnen voor een toeristisch verblijf bij binnenkomst in Turkije een visum aanschaffen dat maximaal geldig is voor 90 dagen verblijf binnen een periode van 180 dagen. De zgn. 90/180 dagen regel wordt per bovengenoemde datum van kracht.
Als er een visum is afgegeven voor minder dan 90 dagen, dan kan deze verblijfsduur eventueel eenmalig verlengd worden naar maximaal 90 dagen.

Wordt de ID Kaart minder waard?
In de media is het bericht verschenen dat de Nederlandse identiteitskaart (binnenkort) geen officieel reisdocument meer is en er daarom alleen nog maar binnen de landen van de Europese Unie mee kan worden gereisd. Naar aanleiding van dit bericht wordt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de vraag gesteld of het nu nog wel mogelijk is met een Nederlandse identiteitskaart te reizen naar landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Het antwoord daarop is ja!

De Nederlandse regering werkt wel aan een wetsvoorstel dat er toe moet leiden dat in de toekomst (nadat de Paspoortwet is gewijzigd) nieuw uit te geven Nederlandse identiteitskaarten (zonder in de chip opgeslagen vingerafdrukken) geen officieel reisdocument meer zijn. De planning is erop gericht het wetsvoorstel medio 2012 voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk voor te leggen. Daarna moet het wetsvoorstel ingediend en behandeld worden bij/in de Tweede en Eerste Kamer.

Met de Nederlandse identiteitskaart die na inwerkingtreding van het wetsvoorstel geen formeel reisdocument meer is, zal op grond van Europese regelgeving binnen de lidstaten van de Europese Unie gereisd kunnen worden. Of het dan ook mogelijk blijft met de Nederlandse identiteitskaart naar Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland te reizen, zal nog worden onderzocht.
bron: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) 13-07-2011.

Tijdverschil 
Het tijdverschil is één uur. In Turkije is het een uur later dan in Nederland.

Geld
De munteenheid is de Turkse lira. U kunt bijna overal in Turkije geld pinnen en wisselen. Het kan voordeliger zijn uw geld in Turkije om te wisselen. Tevens worden Euro's bijna overal geaccepteerd. Denkt u eraan dat een aantal Nederlandse banken het pinnen buiten Europa hebben geblokkeerd.
Deze maatregel moet skimmen en fraude tegengaan, Reizigers kunnen de blokkade zelf opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Informeer dus tijdig bij uw desbetreffend bank!

Fooien
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de kruier, de taxichauffeur, het personeel in het restaurant en de gidsen. Hoeveel u geeft, hangt af van uw tevredenheid over de geleverde service (richtlijn: 10 %).

Telefoneren
Internationaal telefoneren is mogelijk vanuit de accommodaties en telefooncellen. Voor de telefooncellen heeft u een speciale munt of een telefoonkaart nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij een postkantoor. Telefoneren vanuit een cel met telefoonkaart is goedkoper dan telefoneren met een munttelefoon. Het internationale toegangsnummer voor Nederland is 0031 waarna u het netnummer zonder de eerste nul draait, gevolgd door het abonneenummer. NB: telefoneren vanuit uw hotel/resort is in de meeste gevallen veel duurder dan vanuit een telefooncel en is dan ook af te raden.

Drinkwater
In Turkije is het gebruikelijk om flessen water te kopen en niet het leidingwater te drinken. Dit in verband met de zuivering van het water door middel van chloor.

Beste periode om Turkije te bezoeken
U kunt Turkije het beste tussen april en oktober bezoeken. De beste periodes van het jaar voor een citytrip naar Istanbul of een bezoek aan het binnenland (Cappadocië, Pamukkale, Konya e.d.) zijn van april tot juni en van september tot oktober, dus eigenlijk het voorjaar en het najaar. Tijdens deze maanden liggen de temperaturen overdag tussen 16°C en 25°C. De vochtigheidsgraad is dan ook nog goed te doen. Daarbij komt nog dat de stad in de zomer echt overspoeld wordt door massa’s toeristen. In de wintermaanden (van november tot februari) valt er het meeste regen.

Zon en hitte
De zon is fel en vaak een belangrijke oorzaak van problemen. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcrème. Bij snorkelen en andere watersporten is het raadzaam een T-shirt aan te houden. Drink veel, door de zon verlies je grote hoeveelheden vocht.
Huidverzorging: maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook, te behandelen met iets als dettol of sterilon. Infecties zijn snel opgelopen en vaak hardnekkig.

Fotografie
Vraag op religieuze plekken en aan de Turkse bevolking toestemming om foto's te maken of te filmen. Het filmen en fotograferen van militaire objecten is verboden in Turkije.

Elektriciteit
Het voltage van het elektriciteitsnetwerk bedraagt 220 Volt. In principe kunt u zich redden met een Nederlandse stekker. Incidenteel kan een wereldstekker handig zijn. Sommige stopcontacten vereisen langere pootjes. Voor geaarde stekkers en stekkers met dikke polen is vaak een verloopstekker nodig.

Gezondheid
Over het algemeen behoeft u geen vaccinatie voor Turkije. Raadpleeg, bij twijfel, uw huisarts of GGD bij u in de buurt.  Zie ook: Gezondheid, Geneesmiddelen en Vaccinatie.

Openbaar vervoer
De stadsbussen vertrekken gemiddeld om de 10 à 15 minuten. U kunt ook gebruik maken van de zogeheten dolmus busjes. Dit is een minibus die een vaste route aflegt. Stadsbussen en dolmus bussen kennen over het algemeen een vast tarief, ongeacht de af te leggen afstand. U kunt zich uiteraard ook per taxi (taksi in het Turks) verplaatsen. Let op: na middernacht betaalt u het nachttarief = 30% meer dan het dagtarief.

Transfertijden naar de badplaatsen vanaf de luchthaven: Antalya - Kemer/Beldibi/Göynük ca. 45 minuten - Antalya - Kiris ca. 1 uur en 15 min. - Antalya-Tekirova: ca. 1 uur en 25 min. - Antalya-Kumköy: ca. 1 uur - Antalya-Side: ca. 1 uur en 50 min. - Antalya-Alanya: ca. 2 uur - Gazipasa - Alanya ca. 30 minuten - Antalya-Konakli: ca. 1,5 uur - Antalya-Avsaller: ca. 1,5 uur - Antalya-Mahmutlar: 2 uur en 50 min. - Bodrum Airport-Bodrum: ca. 30 min. tot 1 uur - Izmir-Kusadasi: ca. 1,5 uur tot 2 uur - Dalaman-Marmaris: ca. 1,5 uur tot 2 uur.

Bedelen verboden in Turkije
Op straat komt u vaak bedelaars tegen. Soms verkopen zij armbandjes, bloemetjes of staan met een weegschaal. Geeft u alstublieft geen aandacht aan deze mensen of kinderen omdat dit strafbaar is. Als de politie ziet dat u iets van deze bedelaars koopt, loopt u het risico een boete te ontvangen. Bedelen in Turkije is verboden, vooral in de badplaatsen controleert de politie regelmatig.

Belangrijke telefoonnummers
Nederlandse Ambassade in Ankara:   +90 312 - 44 60 474
Nederlands Consulaat in Istanbul:       +90 212 393 21 21
Nederlands Consulaat in Izmir:           +90 232 464 02 01
Nederlands Consulaat in Antalya:       +90 242 321 23 30
Nederlands Consulaat in Iskenderun : +90 326 613 81 90
Nederlands Consulaat in Marmaris:    +90 252 413 26 91
Turkse Ambassade in Den Haag:       +31 70 - 392 72 39
Turks Consulaat in Rotterdam:           +31 10 - 413 22 70

Politie:           155
Brandweer:     110
Ambulance:    112
Inlichtingen:    118

Turkse naam:                   Türkiye Cumhuriyeti
Inwoners:                         +- 79.000.000 (2012)
Leeftijd:                           50% is jonger dan 25.
Bevolkingsgroei:             Ongeveer 1 miljoen per jaar.
Gebied:                           780,000 km2 – 97% in Azie, 3% in Europa
Hoofdstad:                       Ankara met +-5 miljoen inwoners
Grootste stad:                  Istanbul met +- 18 miljoen inwoners
Regering:                         Republiek
Religie:                            Vrijheid van geloof. Meer dan 90% is Moslim. Ongeveer 15% volgt de vijf zuilen van de Islam.
Taal:                                Turks
Valuta:                             YTL: Yeni Turkse Lira
Grootste meer:                 Van Golu meer (4,000 km2)
Langste rivier:                  Kizilirmak (1150 km)
Hoogste punt:                   Ararat 5165 meter. Volgens de bijbel is de Ark van Noach op de Ararat gestrand.

Home