Autovervoer - verkeer
Douane-bagage-dieren
Eten en drinken
Feestdagen
in Turkije
Geldzaken
Gezondheid-vaccinatie
Klimaat en kleding
Shopping en souvenirs

Het actuele weer

 

 

 

 

 

Klimaat en kleding in Turkije

               

Het Turkse klimaat is net zo divers als het landschap. Elke regio heeft een ander klimaat. Zo heeft het Zwarte-Zee gebied een vrij mild klimaat met zachte winters en zachte zomers. Het westen en zuiden hebben milde vochtige winters en warme zomers en het binnenland heeft een typisch landklimaat met droge strenge winters en droge hete zomers. Een bezoek aan CappadociŽ in het vroege voorjaar zonder winterkleding is daar bijvoorbeeld niet verstandig, terwijl die kleding in het najaar daar weer overbodig is. Vanaf november tot en met februari is warme kleding aanbevolen in Turkije.

Van maart tot mei is lichte kleding aanbevolen in Istanbul en de noordelijke gebieden.
Lichte kleding is zelfs noodzakelijk in het zuidelijk deel en steden in Turkije, zoals Izmir, Alanya, Side, Antalya, Mersin en Iskenderun.
Je kunt het beste linnen en katoenen kleding dragen. Van juni tot half september kan het bloedheet zijn en is zelfs 'tropenkledij' aanbevolen in het zuiden en zuidwesten van Turkije.
Vanaf half september t/m oktober kan een jack en/of trui soms noodzakelijk zijn.

In de winter kan het in bepaalde streken erg koud zijn. Een bontmuts, sjaal en handschoenen meenemen dus. Enkele jaren geleden daalde het kwik in Ankara gedurende een periode van twee maanden zelfs tot onder het vriespunt. Ook Centraal Turkije kan in de winter extreem koud zijn.

Voor excursies in het binnenland (CappadociŽ - Pamukkale) zijn stevige (wandel)schoenen belangrijk.
In Turkije kan men (merk) namaakkleding en schoenen van (nep) kwaliteit kopen tegen redelijk lage prijzen, ook hier geldt weer dat afdingen een 'must' is.

Voor het bezoek aan islamitische heiligdommen dient men bedekte armen en schouders te hebben, een hoofddoek voor een vrouw is vaak 'verplicht' bij een bezoek aan een moskee.
In de steden en de toeristische centra kan men luchtig en westers gekleed gaan. In dorpen en kleine woonkernen in het binnenland ligt dit wat gevoeliger.
Hoewel veel Turken tot de islam behoren, wordt langs de stranden 'topless' zonnen 'getolereerd'.
 

Home            Menu